Apr 02 | 3 Minuters läsning

Content marketing del 3: Så använder Eva e-post och sociala medier för content marketing.

”Anders Kamerabutik” är en fiktiv webbshop som säljer digitalkameror och tillbehör. De senaste åren har marknadschefen Eva använt butikens adresslista för att skicka ut erbjudanden till befintliga kunder och potentiella nya kunder.

Hon är nöjd med resultaten från e-postmarknadsföringen, men oroar sig för den ökande konkurrensen och att läsarna får effektivare verktyg för att hantera sin e-post. Hon misstänker att det kommer att leda till minskat engagemang, sämre leveransbarhet och sjunkande försäljning. Så här kan e-post och content marketing hjälpa henne:

1. Skicka innehållsbaserade meddelanden under hela produktens livscykel

Evas team tar fram ett enkelt Marketing Automation flöde som skickas till alla som köper en ny kamera. Det innehåller flera olika brev:

a)  Din nya kamera

Eva intervjuar personalen i kundtjänsten och skriver ett antal tips om hur kunden ska komma igång med sin nya kamera. Brevet har också en länk till en användarguide på nätet.

b) Förfrågan om recension av butiken

Efter att kameran levererats får kunden ett brev med en förfrågan om att recensera butiken och inköpsprocessen på en oberoende webbplats.

c)  Förfrågan om recension av produkten

När kunden väl hunnit prova sin nya kamera skickas ett brev där man ber om en recension av produkten på Anders Kamerabutiks webbplats. Om produkten får höga betyg kan kunden tillfrågas om att dela recensionen i sina sociala nätverk.

d)  Brev med artiklar

Eva ber affärens experter att skriva ett antal artiklar som skickas ut till de nya kunderna i lagom takt. Artiklarna kan handla om hur man tar hand om sin kamera eller om hur man väljer tillbehör. Alla artiklar har länkar till relevanta produktsidor.

2. Skapa innehåll med hjälp av aktivitet i sociala medier

Eva och hennes team använder butikens konton i sociala medier för att uppmana läsarna att skapa innehåll. Exempelvis:

  • En tävling på Facebook & Instagram om bästa foto-tipset.
  • Fototävlingar på Facebook & Instagram med särskilda teman, som ”vinter” eller ”djur”.
  • En tävling på Facebook & Instagram för att samla recensioner om program och böcker om fotografi

Eva använder sidokolumnen i sina nyhetsbrev för att göra läsarna uppmärksamma på tävlingarna. Hon letar också igenom Twitter, Facebook & Instagram ett par gånger i veckan för att hitta positiva kommentarer om butiken och kontaktar den som skrivit för att få tillstånd att använda citatet.

3.  Återanvänd material och börja publicera redaktionellt material i nyhetsbreven

Eva blandar nu redaktionellt material med erbjudanden i sina vanliga nyhetsbrev och skickar ibland brev med bara redaktionellt material.

  • Hon använder tips, recensioner och foton från tävlingar i sociala medier som innehåll i nyhetsbrev.
  • Hennes anställda skriver artiklar med allmänintresse (exempelvis ”så tar du bra bilder på djur”) till affärens blogg, som hon senare återanvänder i nyhetsbrev.
  • Hon använder material från sociala medier och recensioner av affären och produkterna i sina erbjudanden. Hon har också planer på att utveckla ett automatiserat e-post flöde och skicka brev med erbjudanden till segmentet prenumeranter som läser på en produktsida men inte köper något.

Den här nya strategin kräver att Eva och hennes team lägger ner en del extra tid och energi – men det vägs upp av ett ökat engagemang hos prenumeranterna och den ökande försäljningen!

 

Missa inte del 1 och 2 i vår artikelserie om content marketing.