Nov 17 | 4 Minuters läsning

Maximera effekten av video med marketing automation

När konkurrensen om kundernas uppmärksamhet hårdnar blir video ett effektivt sätt att fånga intresse och driva engagemang. Men hur kan video användas för att bearbeta ett lead genom säljtratten? 

 

Video - en trend som fortsätter växa

Idag dominerar videos  våra flöden i sociala medier. Även företagen har börjat inse potentialen i video,  enligt TwentyThree är video i sociala medier det mest effektiva sättet för att driva engagemang och varumärkeskännedom. Dessutom beräknas video stå för 80% av all trafik online år 2020.
 
Men i det stora vimlet av videos som både underhåller såväl som utbildar kan du som marknadsförare faktiskt lyckas nå dina kunder – och uppnå fantastiska resultat. Företag som använder video som en del av sin marknadsföringsstrategi har, i snitt, 27% högre klickfrekvens och 34% högre konverteringsgrad.

Kundens svårfångade fokus...

Med dagens vidsträckta informationsflöde har du bara några sekunder på dig att fånga uppmärksamheten. 
 
Det brukar talas om att kundens genomsnittliga koncentrationsförmåga online är 8 sekunder – alltså lägre än en guldfisk. Detta innebär helt nya förutsättningar för oss digitala marknadsförare. 
 

… fångas upp med hjälp av smarta videos

En video skapar ett mer varaktigt intryck och ger ditt varumärke en personligare och mer mänsklig framtoning. 
 
Dessutom är det större chans att dina kunder klickar på en video. Statistik visar till exempel att klickfrekvensen kan öka med upp till 62 procent om en video läggs in i ditt e-postmeddelande.

Tänk bortom ytliga mätvärden

Även om video kan vara ett perfekt sätt att fånga in nya leads behöver det användas  relation till en övergripande strategi. 
 
Video bör inte ses som en separat kanal, det bör snarare användas för att komplettera och stärka dina övriga kampanjer. Först då kan du använda video som ett verktyg för att  konvertera kunder och leverera resultat.
 
Många begår misstaget att fokusera på ytliga mätvärden såsom antalet visningar och gilla-markeringar. Eftersom video är ett fantastiskt verktyg för att generera intresse och kundkontakt vore det en travesti att nöja sig med mätpunkter som ser bra ut på papper, men som inte går att omvandla till viktiga insikter som skapar resultat. Antalet visningar kan ge en skön känsla av bekräftelse, men det som verkligen kommer betyda något är om du kan identifiera och poängsätta de som tittar på dina videor. 
 

 

Därför behöver data integreras i ditt CRM-system

Automatisering och lead generation går ut på att skicka triggade budskap som är relevanta i relation till kundens beteende och status i kundresan. När du integrerar video i din automatisering gäller det att innehållet i videon anpassas därefter.
 
För att säkra att dina videos levererar maximal relevans och ROI (return on investment) bör du därför integrera data från ditt CRM-system. Då får du en tydligare bild av vilka som intresserar sig för ditt rörliga innehåll,  dessutom kan du bevaka, poängsätta och bearbeta dina leads innan du överlåter dem till säljteamet.
 
 
Utöka dina kunskaper om säljtratten och kundens köpresa genom att klicka här!

Stämmer regeln om 60 sekunder?

Det brukar sägas att 60 sekunder är ett gyllene snitt för längden på videos. Även om detta är en bra förhållningsregel är det inte säkert att den stämmer för hela kundresan. Enligt en undersökning av Twentythree får kortare videos en större publik, men däremot uppstår det verkliga engagemanget först efter 15 minuter.
 
Faktum är att längre videos står för 51% av genererat engagemang. Oavsett videons längd bör ditt innehåll vara baserat  på besökarens uttryckta intresse och status i kundresan. Jag redovisar med hjälp av två exempel:
                      
                      Mikael har precis tittat på en 60 sekunder lång video om produkt A och B, men valde
                      att spola förbi sektionen om produkt B. 
 
                      Fatimas kundresa började med samma video, men hon valde därefter att klicka
                      vidare till hemsidan för att titta på fem videos till.
 
 
Mikael befinner sig i början av säljtratten och verkar ha ett intresse för produkt A. Att skicka en lång video som förklarar fördelarna produkt A kan lätt uppfattas fel i relation till graden uttryckt engagemang. Med hjälp av marketing automation kan använda poängsättning och därmed leverera mer anpassat innehåll som successivt bygger upp Mikaels intresse för produkten. 
 
Fatima har däremot klickat på fler videos och därmed uttryckt större engagemang. Därmed kvalificerar hon sig som ett hetare lead som är redo för längre och mer djuplodande videos – exempelvis ett webinar.
 
Även om det är viktigt att bearbeta både Mikael och Fatima så är det mer sannolikt att Fatima kommer konvertera inom en snar framtid. Utan ett system för marketing automation hade det nästintill varit omöjligt att manuellt anpassa vilka videos som visas för Mikael respektive Fatima. 
 
 
Ett system för marketing automation omvandlar video till något mer än ett verktyg för att öka din genomslagskraft. Med hjälp av data baserat på beteenden och handlingar, blir videos snarare ett medium som kan ge en fullskalig boost genom hela kundresan.
 
Vill du veta mer om hur du kan omvandla en besökare till ett hett lead? Läs vår guide här!