7 innovativa idéer för webb-personalisering
I dagens marknadsföring är personalisering en självklarhet.
Är innehållet på din hemsida anpassat för dina besökares förväntningar och behov? Konsumenterna kräver det och tekniken skapar möjligheterna. Men trots detta har majoriteten av företagen inte realiserat de möjligheter som webb-personalisering erbjuder.
Vi har samlat sju idéer för dig som är redo att använda datadriven marknadsföring för att skapa en personaliserad upplevelse för varje unik besökare.
1. Optimering baserad på surfvanor
Vi börjar med en enkel men välfungerande metod: Låt säga att din besökare tittar på tre olika möbler i träslaget ek - ett soffbord, en tv-möbel och en bokhylla. Besökarens sidvisningar ger dig en tydlig indikation på vilka produkter som denne letar efter. Nämligen, möbler i träslaget ek. Nästa gång användaren besöker din hemsida kan du sätta en regel som anger att ekmöbler ska exponeras extra tydligt för just den här besökaren. Besökare som ofta återkommer till din hemsida har ett uppenbart intresse för dina produkter. Som marknadsförare gäller det att tillgodose detta intresse och ge besökaren incitament att genomföra ett köp.
2. Optimering baserad på sök
Data från hemsidans sökfunktionen erbjuder också möjligheter att anpassa innehållet för återkommande besökare. Har du användare som kontinuerligt söker på samma sökord eller ord inom en viss kategori? Förenkla deras kundresa genom att exponera detta innehåll på ett tydligt sätt.
Är du nyfiken på personaliserad marknadsföring? Kolla in hur Apsis kan förbättra kommunikationen med dina kunder!
3. Omvandla besökare till e-postprenumeranter
Föreställ dig att du jobbar med marknadsföring på ett flygbolag. En av dina kunder har för vana att logga in och boka biljetter via hemsidan, däremot är kunden inte prenumerant på ditt nyhetsbrev och går därför miste om många spännande erbjudanden. Varför inte implementera en pop-up med ett registreringsformulär som är anpassad till den unika besökaren? Ett registreringsformulär är förmodligen inte relevant för nya besökare som enbart vill söka efter biljetter, men återkommande besökare är ett segment som har stor nytta av ett nyhetsbrev.
4. På tal om pop-ups...
Visst är det underbart med pop-ups som ber dig betygsätta hemsidan redan innan du besökt den? Nej, det är snarare ett störande moment för nya besökare. Men för en återkommande besökare som faktiskt har relevant feedback kan detta vara en god kundservice.
Besökare som surfar på din hemsida fyra gånger per vecka, med en besökstid på mer än 60 sekunder och med mer än 2 sidvisningar per besök har ett genuint intresse för dina produkter. Borde du inte ta tillvara på erfarenheterna som finns inom detta segment?
På det tredje eller fjärde försöket kan du aktivera en pop-up där du ber om besökarens åsikter samt vilka produkter som är mest relevanta respektive minst relevanta för dem. Om de genomför din undersökning har du fått ett bra underlag för att optimera besökarnas upplevelse.
5. Platsbaserad personalisering
Om du har integrerat data från ditt CRM med data från besökarnas surfvanor har du möjlighet att segmentera baserat på besökarnas bostadsadresser. Detta kräver givetvis att bostadsadresserna är inlagda i ditt CRM.
Uppgifter om adresser ger stora möjligheter till anpassat innehåll. Om du säljer möbler via nätet kan uppgifter om besökarens hemadress ge en tydlig indikation på vilken typ av möbler som besökaren kan tänkas leta efter. Storstadsbor har ofta begränsat utrymme vilket betyder att ganska få personer inom detta segment kommer vara intresserade av en stor sittgrupp till trädgården. Därför kan det passa bättre att erbjuda detta segment en möbel med bra förvaringsutrymmen. Att skapa segment som är baserade på geografisk plats kan ha en stor effekt på din försäljning.
6. Personalisering baserade på personas
Ett annat smart sätt att integrera data från CRM är att utveckla olika personas utifrån kontakternas köpvanor. Genom att sortera in kunderna i olika personas (till exempel VIP-kunder och guld-medlemmar) kan upplevelsen av hemsidan personaliseras på ett sätt som återspeglar besökarens köphistorik och behov. Därmed skapas igenkänning som generar lojalitet och framtida försäljning.
7. Dra besök till den fysiska butiken
Uppgifter om besökarens geografiska placering kan också användas för att locka besökaren från den digitala butiken till den fysiska. Företag med en fysisk butik kan med fördel hänvisa besökaren till den närmsta butiken. För att detta ska vara möjligt krävs data om besökarens hemort.
Vi på Apsis arbetar med ett antal varumärken som använder denna metod för att få de som surfar på hemsidan att besöka den lokala butiken. För ett mer personligt tilltal kan den lokala butiksägaren användas i marknadsföringen på nätet, det skapar igenkänning och en känsla av lokal närvaro.
Personaliserade kampanjer som täcker hela kundresan - från hemsidan till den fysiska butiken - skapar trygghet och utvecklar ett starkare emotionellt band till varumärket.
Vill du ha mer information om personaliserad marknadsföring till flera kanaler? Ladda ner vår handbok i hur du skapar en omnikanalupplevelse.