Okt 27 | 7 Minuters läsning

Vad är omnikanal marknadsföring och hur hjälper det detaljhandelsföretag?

Allt är inte längre som vanligt för traditionella fysiska butiker; många förlorar kunder i snabb takt till dem som har anpassat sig till moderna konsumenters förväntningar. 

Idag vill konsumenterna ha moderna bekvämligheter. Den moderna konsumenten förväntar sig en smidig shoppingupplevelse och att bli mött i de många digitala kanaler, enheter och plattformar som han eller hon använder. 

För att lyckas måste företagen anta en marknadsföringsstrategi som sätter dagens kunder i centrum. Den strategin stavas omnikanal marknadsföring.  

Med omnikanal marknadsföring kan detaljhandlare skapa en bättre upplevelse för sina kunder och ökad tillväxt för sina företag, samt finnas där under hela kundens köpresa.  

En HBR-undersökning visade att av de 46 000 shoppare som deltog i undersökningen valde en överväldigande andel på 73 % en shoppingupplevelse över flera kanaler i stället för att enbart handla i butik eller online. 

Som väntat lönar det sig också att uppfylla kundernas förväntningar; företag som använder en omnikanalsstrategi har en  91 % högre kundretentionsgrad på årsbasis än företag som inte gör det. 

Här kommer en genomgång av detta koncept och dess fördelar för detaljhandlare. 

 

Vad är omnikanal marknadsföring? 

Omnikanal marknadsföring är en strategi som syftar till att ge kunderna en smidig och konsekvent upplevelse, oavsett om de interagerar med ett företag online, i butik eller via någon annan kanal. 

Målet här är att skapa en sammanhängande kundresa som gör att kunderna kan röra sig smidigt mellan olika kanaler utan att tappa kollen på sin resa eller bli frustrerade. För att uppnå detta måste företag ha en tydlig förståelse för sin kundbas och vilka kanaler de använder för att interagera med dem.  

De behöver också se till att de kommunicerar ett konsekvent budskap över alla kanaler och att varje kontaktpunkt integreras smidigt. 

 

Vad skiljer omnikanal från multikanal? 

Omnikanal marknadsföring används ofta omväxlande med flerkanalig marknadsföring. Även om de är lika, har de olika målsättningar.  

Flerkanalig marknadsföring syftar på användningen av flera kanaler för att nå och engagera kunder. Det kan till exempel handla om att ha en närvaro på sociala medier, ha en webbplats, använda e-postmarknadsföring och tryckt material.  

Målet med flerkanalig marknadsföring är att öka varumärkeskännedomen genom flera kanaler och göra det enkelt för kunderna att engagera sig i ditt varumärke på det sätt de vill. 

Omnikanal marknadsföring går ett steg längre genom att skapa en integrerad upplevelse för kunderna oavsett hur de väljer att interagera med ditt varumärke. Detta innebär att oavsett om de interagerar med dig online, i butik eller via en mobilapp kommer de att få en enhetlig upplevelse som är skräddarsydd för deras individuella behov.  

Målet med omnikanal marknadsföring är att ge kunderna en personlig upplevelse som möter dem där de är.  

Även om både en flerkanalig och en omnikanal marknadsföringsstrategi har sina egna fördelar, är omnikanal snabbt på väg att bli den föredragna strategin för många företag. Detta beror på att det ger kunderna en smidigare och mer skräddarsydd upplevelse, vilket leder till ökad varumärkeslojalitet och ökat livstidsvärde för kunderna.  

Om du vill skapa en mer medryckande och engagerande kundupplevelse är en strategi för omnikanal marknadsföring vägen att gå. 

 

Varför är omnikanal marknadsföring viktig? 

Omnikanalmetoden visar sig vara mer produktiv. Marknadsförare har uppmätt ett 250 % högre engagemang och köpfrekvens med flera kanaler än med en enda kanal. 

Den kanske mest avgörande anledningen till att omnikanal marknadsföring rekommenderas starkt är skalbarheten av försäljningen som den ger återförsäljare. Dessutom kan kunderna, om de övergiver ett köp, i stället för att behöva upprepa processerna från början, byta kanal eller enhet och fortsätta sin kundresa.  

Här är ett relaterbart exempel: 

Sara vill köpa ett par skor från märket A. Hon har tillgång till e-post, en mobiltelefon, en laptop och sina konton i sociala medier. Alla dessa kanaler skulle hjälpa henne att nå slutmålet, att köpa ett par skor, genom omnikanalmodellen. 

I en omnikanalslinga börjar Sara med en Googlesökning efter skorna på sin laptop. Hennes mobiltelefons position är aktiverad och guidar henne till närmaste butik där hon kan hämta sina skor när hon är redo att köpa dem. Hon går in på sociala medier för att höra vad andra kunder säger om skorna och gör sedan en beställning via sin telefon.  

Istället för att välja leverans till dörren går Sara till närmaste A-varumärkesbutik för att hämta sitt paket. När hon kommer hem får hon ett personligt mejl där hon tackas för köpet och får rekommendationer om andra skor som hon kanske skulle gilla. 

I det här fallet börjar köparen sin kundresa online och slutar i butik. Sara behöver inte lära sig mer om skorna på nätet, utan bara komma till butiken, där säljaren upprepar processen med att försöka sälja eller avvakta. Hon visste redan vad hon ville ha, gjorde en beställning och gick sedan för att hämta den från butiken och hem igen. 

Detta är ett typiskt exempel på hur effektivt ett system för omnikanalmarknadsföring kan vara. Naturligtvis finns det ingen universallösning, eftersom många detaljhandlare tillämpar olika former av omnikanalsstrategin, så länge den passar verksamheten och tillfredsställer kunderna.  

 

Företag som har byggt upp en effektiv strategi för omnikanal marknadsföring 

Det är ingen överraskning att företag nu satsar på omnikanal marknadsföring för att öka affärstillväxten och kundretentionen. Här är några företag som har byggt upp gedigna strategier för omnikanal marknadsföring och integrerat dem i sina tjänster. 

Amazon: 

Amazon är känt för att tidigare ha varit en detaljhandelsbutik med endast en enda kanal online. Efter att ha integrerat en effektiv omnikanalmodell i sin marknadsföring tillåter Amazon nu sina kunder att beställa varor online och hämta dem i butik om de så önskar. 

Dessutom är deras webbplats tillgänglig via olika mobiltelefoner, bärbara datorer, smarta klockor och Alexa-enheter, med ett Amazon-kort som kan användas överallt i världen. Dessa funktioner och fler gör deras användargränssnitt friktionsfritt och bidrar till en smidig upplevelse för kunderna. 

Walgreens: 

Walgreens är en annan butik som har satsat på omnikanalmetoden för sina tjänster. Det är en läkemedelsbutik för hälsa och välbefinnande som gör det spännande och givande att hålla sin hälsa på topp. Företaget tillämpar ett belöningssystem där kunderna får tillbaka en viss procentandel av de pengar de spenderar i butikerna.  

De ger också poäng för att delta i vissa aktiviteter som att handla på nätet och i butik, fylla i hälsorelaterade enkäter, vaccinera sig i butikerna och mycket mer. Dessa poäng kan omvandlas till kontanter eller användas för att köpa produkter i butiken. 

Med omnikanalmetoden tog Walgreens hälsovården till nästa nivå och har gjort sina kunder proaktiva när det gäller att fatta hälsobeslut tack vare dessa funktioner. 

 

Fördelar med omnikanal marknadsföring för detaljhandelsföretag 

Genom att tillgodose kundernas utforskande inställning vid de olika kontaktpunkterna kan detaljhandelsföretag vinna mycket. Här är några av fördelarna med omnikanal marknadsföring för detaljhandelsföretag. 

Ökad konsumtion och kundnöjdhet: 

Enligt forskning som publicerades i Harvard Business Review spenderar konsumenter som har kontakt med ett företag via flera kanaler i genomsnitt 10 % mer än kunder som endast använder en kanal, både i butik och online. 

Samma Harvard-undersökning visade att kunder som handlar i många olika kategorier återkommer oftare. Under sex månader gjorde konsumenter som interagerade med varumärken på flera olika plattformar 23 % fler köp i butik. 

 

Ökad kundretention: 

Om dina kunder tycker om att handla hos dig är de mer benägna att stanna kvar hos dig. Med omnikanal marknadsföring kan kunderna nu handla bekvämt utan att behöva gå i samma cirkel varje gång, vilket ger dem ännu mindre anledning att handla hos konkurrenterna.  

 

Integrera online- och offlineupplevelser: 

Med omnikanal marknadsföring kan du integrera kundernas upplevelser online och offline. Den här funktionen gör det möjligt för dina kunder att ta kontakt både online och fysiskt när de vill.  

De kan också påbörja transaktioner online och avsluta dem offline eller tvärtom. Den här funktionen ger dina kunder många alternativ att välja mellan när det gäller deras köp utan att behöva göra några kompromisser.  

 

Effektivisera din omnikanalnärvaro med Apsis ONE 

Omnichannel är ett säkert sätt att öka kundernas livstidsvärde och påskynda kundförvärv och är nyckeln till långsiktig tillväxt för moderna detaljhandlare eftersom det sätter kunden i centrum för marknadsföringen (kundfokuserad snarare än kanalcentrerad). 

De kan handla på sina villkor och köpa varor hur, när och var de vill. Därför har vi på Efficy arbetat oavbrutet för att förnya marknadsföringstekniken med inbyggda funktioner som optimerar resultaten offline och online för detaljhandelsföretag. Genom att kombinera dessa kontaktpunkter har många av våra partners inom detaljhandeln kunnat dra nytta av en smidig varumärkesupplevelse för att öka sina resultat.  

Om du vill ha mer information om omnikanalsstrategins sanna, omvälvande krafter har vi skapat detta whitepaper som ger dig allt du behöver för att förverkliga din vision om ett ramverk för omnikanal marknadsföring.  

 

Vill du utforska de många sätt du kan använda dessa omnikanalvänliga funktioner för att sammanfoga de olika delarna av din marknadsföringsverksamhet? Boka en demo idag!